Kaïn en Abel

07-07-2010 door Joop Neven

Wanneer gij de aardbodem bewerken zult, zal hij u zijn volle opbrengst niet meer geven; een zwerver en een vluchteling zult gij op de aarde zijn” Gen.4 vers 12.

Als Kaïn Abel heeft gedood, ontstaat er bij Kaïn de grote angst en schuldgevoel. Hij ziet geen uitweg meer en ziet eigenlijk alleen de dood. Kaïn krijgt voor zijn daad een vreemde straf. Hij zal juist niet gedood worden. Hij wordt een “zwerver en vluchteling”en “de aardbodem zal hem niet meer de volle opbrengst geven”. Waar de eerste mens alleen maar van de “boom der kennis” had gegeten, wordt wel de dood ingevoerd, en daar waar Kaïn een moord begaat, wordt hij eigenlijk beschermd, en nog wel door een speciaal teken. Wat gebeurd er eigenlijk met Kaïn, hij zal een “zwerver en vluchteling “zijn. De uitdrukking “zwerver en vluchteling” is in het Hebreeuws “na-wenad”. Als je de getal waarde van deze Hebreeuwse woorden neemt heeft het eerste woord een getalswaarde van 120 { noen-ajin 50-70} en het tweede woord heeft een getalswaarde van 60 {waw-noen-daleth 6-50-4}. De verhouding is dus precies 2:1. Het houdt dus in, dat ook Kaïn naar de eenheid zal gaan. Dat is het wezenlijke van die uitdrukking. Het is als de weg van Egypte naar Kanaän, wat ook een weg was van de tweeheid naar de eenheid. De weg naar de eenheid is weer de boom die vrucht draagt. Maar doordat de verbinding met de boom des levens is afgesneden, gaat die weg naar het doel met het gevoel van een zwervend en dolend bestaan. En de aardbodem geeft aan Kaïn niet meer de volle vrucht. Letterlijk staat er eigenlijk, dat de aarde niet meer haar volle kracht aan Kaïn zal geven.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

478977 bezoekers sinds 07-06-2010