Hij, onze God en Vader

22-09-2010 door Joop Neven

“..Hij, onze  God en Vader, en onze Here Jezus, bane ons de weg tot u…” {1Tess.3 vrs 11}

Dat is nu toekomst verwachting. Het wonderlijk is nu, dat deze tekst in feite nooit wordt behandeld als het over de eindtijd gaat. Maar als er één geschreven staat in het hart van God, dan is het wel wat in deze tekst staat: het banen van de weg. God gaat een weg banen. Dat is wat er staat in Jesaja 40: ..Hoor, iemand roept: bereidt in de woestijn de weg des Heren, effent in de wildernis een baan voor onze God. {Jes.40 vers 3-4}. Dat is het toekomst beeld, waar Jesaja mee opent. Er zal een weg zijn, een ongekend pad {Jes.35 vers 8}. Paulus zegt in 1Tess 3 vers 11, de toekomst wordt gekenmerkt door dat banen van de weg. De troost bestaat uit het banen van die weg. Die troost wordt geconcretiseerd in de  weg, die wordt geëffend. Dat “banen van de weg” is letterlijk: de weg recht maken. Voor “recht maken” staat er in het Grieks “katheuthunoo” In het Hebreeuws wordt het dan het werkwoord “jasjar” of “jasjer”. Als je dan 1Tess.3 leest, moet je als het ware de Psalmen in je achterhoofd hebben, bijv Ps.40 vers 3:

Hij trok mij op uit de kuil van het verderf,

Uit het slijk van de modderpoel;

Hij stelde mijn voeten op een rots,

Mijn schreden maakte Hij vast.. {Lett. recht maken,in de Septuagint staat katheuthunoo}

Het gaat hier over één mens, maar ook over de gemeente, en in feite over heel de wereld. Het “ik” in de Psalmen is een “ik, dat allen vertegenwoordigd. Dus nogmaals die prachtige tekst: ..Hij, onze God en Vader, en onze Here Jezus, bane ons de weg tot u.. {1Tess.3 vers 11}.

Dàt is nu toekomst verwachting.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

559256 bezoekers sinds 07-06-2010