Het woord ‘adam’

07-01-2014 door Joop Neven

Het woord ‘adam wordt in de rabbijnse tradities op twee manie­ren ver­staan: allereerst als een letterwoord: de aleph staat voor ‘epher: stof, de daleth voor dam: bloed; de mem voor: marah, gal. Zo wordt aan­­geduid dat de mens (‘adam is mens, niet ‘man’; voor ‘man’’ heeft het Hebreeuws een ander woord: ‘isj) een wezen is van vlees en bloed.

Maar er is nog een tweede uitleg: ‘adam wordt ook verbonden met de woorden: ‘eddame la’eljon: ik gelijk op de Allerhoogste. De mens is beelddrager van God.

Daarnaast is er nog de verwantschap tussen ‘adam (mens) en ‘ada­mah (akker); de mens is uit de akker genomen. In Genesis 2:7 horen we twee fundamentele punten: de mens is ‘stof uit de akker’, niet wat het NBG vertaalt: van stof; er staat niet: “De HERE God for­meerde de mens van stof”. Maar er staat: “De HERE God formeerde de mens: stof uit de aardbodem”. (‘a­damah, akker); dat is het beeld van totale afhankelijkheid. En: “Hij blies de adem des levens in zijn neus”.  Dat wil zeggen dat menszijn is: leven op de adem Gods. Dus ‘adam is mens; voor de man moeten we naar andere begrippen om­zien.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010