Het verhaal van Isaac Babel.

13-03-2021 door Dr. K.D. Goverts

Isaac Babel, hij was een Russische Jood, in de tijd van Lenin, en hij trad toe tot het rode leger; het geloof zwoer hij af. Hij wilde iedereen vertellen: religie, dat is geweest. Dat is achterhaald.

Hij maakte carrière in het leger. Zo ging hij ook als commandant naar Polen om ook daar de mensen te onderwerpen aan het communisme. Hij kwam in Tsjernobyl; hij zocht of er daar nog Joden waren. Hij vond een synagoge, maar er was niemand; alle Joden waren gevlucht. Hij deed de deur open, en trad binnen in de hal, er was niemand. De volgen-de deur opende hij, ook in die ruimte was niemand. Toen kwam hij bij de achterste kamer, hij deed de deur open, en daar zat een oude rebbe, verdiept in Torah en Talmud. De man was zo bezig, hij hoorde niet dat er een bezoeker was.

Isaac Babel tikte even tegen de deurpost; de grijsaard keek op en zag een man in een uniform; of het een Pools dan wel een Russisch uniform was, wist hij niet; een uniform met sterren en strepen. Isaac Babel wilde de man vertellen: stop maar met de Torah en de andere oude boeken; dat is voorbij; ruim alles maar op; we hebben nu iets beters.

De oude man keek de bezoeker aan en stelde de vraag die hij altijd stelde als er iemand op bezoek kwam: Wat kan ik voor u doen? Deze vraag was zo ontwapenend, de priesterlijke vraag.

Isaac Babel vergat alles wat hij had willen zeggen. Hij kon alleen maar antwoorden: Geef mij een klein beetje van het vuur dat u hebt.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

572225 bezoekers sinds 07-06-2010