Het kaf wordt van het koren gescheiden

09-03-2014 door Wim de Bruin
koren
Een uitdrukking in de Bijbel die bedreigend overkomt is; ‘het kaf wordt van het koren gescheiden’. Men legt dit vaak uit als dat het goede gescheiden wordt van het kwade waarbij het kwade wordt vernietigd. Overigens gebruiken we het ook gewoon in ons taalgebruik als een soort spreekwoord met de betekenis, het waardevolle van het waardeloze scheiden, of het nuttige van het onnuttige.
Het kaf wordt in de Bijbel maar ook elders dus gezien als het kwade, het waardeloze, het onnuttige. Dat is een verkeerde conclusie want zonder het kaf kan het koren niet groeien, zou het er niet eens kunnen zijn. Het kaf omhult namelijk het koren en beschermt het tegen alle invloeden van buitenaf, zoals regen, wind, te felle zon enz. totdat het koren rijp is en geoogst kan worden.
Het kaf in de Bijbel is dus niet het kwade, maar een metafoor voor onze verschijning, die ervoor zorgt dat onze ziel, uitgedrukt door het koren, hier in deze wereld zijn weg kan gaan. Zonder onze verschijning, inclusief onze ratio en onze psyche zou onze ziel hier niet kunnen zijn.

2 comments on “Het kaf wordt van het koren gescheiden”


  1. Marjan Geurts says:

    In de lompe Rooms-katholieke kerk wordt precies die angst gekweekt die u bedoelt. De kerkgangers kijken verschrikt om zich heen en naar zichzelf. Wie van deze mensen is kaf en wie is koren. Ben ik ook kaf ? De priester in elk geval nooit, want die spreekt de woorden uit. En geeft vooral geen toelichting. Omdat angst bindend werkt.

    Nu mijn vraag: is onze ziel veranderlijk door onze psyche? En door onze levenswandel? Zo ja, dan is het maar goed dat ik niet jong ben gestorven, want toen was ik een grote bengel.


  2. Maria says:

    in mijn geloof (islam) is de ziel veranderlijk, door goede daden, goed te handelen, goed te denken en te praten kun je je ziel (op)voeden. Zolang je als goed mens leeft, met goede intenties, zal je ziel ook goed zijn. Maar indien je als een slecht mens leeft, en slechte geweten hebt, en kwade slechte daden zal je ziel corrupt worden. Ons lichaam is slechts een omhulsel, als we dood gaan zal slechts alleen ons ziel blijven, en beoordeel worden naar gelang ons daden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

563603 bezoekers sinds 07-06-2010