Het heelal ondersteboven

09-10-2011 door Dr. K.D. Goverts

De Joden stelden zich voor, dat hier, onder het Tempelaltaar van Je­ru­zalem, het vergoten plengoffer heel het heelal ondersteboven zette door zijn schok­ken­de werking; zowel de onderwereld als de hemelen. Het klimaat zou er ge­heel van omslaan.

Het offer van Jezus’ bloed heeft inderdaad de onderwereld en de he­me­len be­wo­gen. Toen kwam de grote ommekeer. Er ligt in die uitgieting van het le­ven­brengend water onder het al­taar een symboliek van grote dimensie.

Op de plaats van het brandofferaltaar staat nu de Mohammedaanse Rots­koe­pel. Binnengekomen ziet men een reusachtige steen. De Mo­hammedanen zeg­gen, zonder de draagwijdte van hun woorden te be­seffen: ‘Dit is de steen, die de mond van de afgrond afsluit’. En ook: ‘Op de zuil, die deze steen onder­steunt, rust de ganse wereld’.

We denken dan aan Psalm 118, de Psalm die ook op het Loof­hut­ten­feest zo’n grote plaats innam: de steen die de bouwlieden versmaad hebben, is tot een hoeksteen geworden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

518692 bezoekers sinds 07-06-2010