Het heelal ondersteboven

09-10-2011 door Dr. K.D. Goverts

De Joden stelden zich voor, dat hier, onder het Tempelaltaar van Je­ru­zalem, het vergoten plengoffer heel het heelal ondersteboven zette door zijn schok­ken­de werking; zowel de onderwereld als de hemelen. Het klimaat zou er ge­heel van omslaan.

Het offer van Jezus’ bloed heeft inderdaad de onderwereld en de he­me­len be­wo­gen. Toen kwam de grote ommekeer. Er ligt in die uitgieting van het le­ven­brengend water onder het al­taar een symboliek van grote dimensie.

Op de plaats van het brandofferaltaar staat nu de Mohammedaanse Rots­koe­pel. Binnengekomen ziet men een reusachtige steen. De Mo­hammedanen zeg­gen, zonder de draagwijdte van hun woorden te be­seffen: ‘Dit is de steen, die de mond van de afgrond afsluit’. En ook: ‘Op de zuil, die deze steen onder­steunt, rust de ganse wereld’.

We denken dan aan Psalm 118, de Psalm die ook op het Loof­hut­ten­feest zo’n grote plaats innam: de steen die de bouwlieden versmaad hebben, is tot een hoeksteen geworden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

564142 bezoekers sinds 07-06-2010