Het geheim van het woord Elohim

25-09-2017 door Dr. K.D. Goverts

In de Hebreeuwse bijbel is ’elohim het gebruikelijke woord voor ‘God’. Wat is er nu aan de hand met het woord ’elohim? Dat wordt door de oude joodse uitleg als volgt verklaard: Het woord ’elohim kun je in feite in twee woorden splitsen. Het eerste gedeelte van ’elohim is ’ellèh. Het tweede gedeelte is mi. Als je die twee gedeelten (’ellèh en mi) met elkaar verweeft, dan krijg je met een kleine omzetting van de letters elohim.

Het woord ’ellèh betekent deze, een aanwijzend voornaamwoord. Door een aanwijzend voornaamwoord te gebruiken kun je iets zien, is iets aanwijsbaar. Maar als je die letters ’ellèh uit ’elohim haalt, dan houd je nog twee letters over, de mem en de jod (mi). Het woord mi is een vraag, dat is een vragend voornaamwoord. Dus in ’elohim zit een aan­wijzend element en een vragend element – deze en wie. Je hebt aan de ene kant iets wat je kunt plaatsen, iets wat je kunt definiëren, maar er blijft iets over dat je niet kunt begrijpen. Dus in dat woord of die naam ’elo­him zit niet alleen het aanwijsbare, maar ook het vragende.

De volledige studie is in boekvorm te verkrijgen.

Titel van het boek: Omsloten door Licht.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010