Gods zegen hoor!

21-09-2010 door Joop Neven

Vaak wordt te oppervlakkig over die zegen van God gesproken. Soms wordt hij gebruikt als een soort groet: nou, Gods zegen, hoor! Maar wat ontvang je dan eigenlijk. Er zijn heel wat woorden in de Bijbel, die een geweldige geladenheid hebben, maar waarvan wij vaak een heleboel kwijtgeraakt zijn. Juist als je woorden veel gebruikt, vergeet je soms de inhoud van die woorden. Daarom moeten we soms weer gaan ontdekken wat de kracht van bepaalde woorden betekent. Zegenen, als er in de Bijbel gezegend wordt, is dat in feite een unieke gebeurtenis. Als je bijvoorbeeld het slot van Genesis leest, zie je daar Jacob zijn twaalf zonen bij zich roept, waarna hij ze één voor één zegent. Die zegen wordt ‘op hen gelegd’ en is dan ook bepalend voor hun hele toekomst. Vandaar dat het ook niet toevallig is, dat Jacob die twaalf zegens pas uitspreekt aan het eind van zijn leven. Wat zegenen nu inhoudt zien we onder andere zo mooi in de volgende tekst uit Numeri 6 vers 27: “Zo zullen zij mijn naam op de Israëlieten leggen, en Ik zal hen zegenen”.

Zegenen is dus: de Naam van God op iemand leggen. Daar zit een geweldig geheim in als je voor iemand gaat bidden, dan ga je Zijn Naam op hem of haar leggen. Als je voor iemand bidt, of bidt voor een bepaalde situatie, leg je de Naam van God op die persoon of situatie. Als je iemand zegent, breng je hem dus onder de Naam van God. Prachtig toch? Zegenen is ook: Hem erkennen, Hem de plaats geven die Hem toekomt. Als weerspiegeling mogen wij Hem “zegenen” en het uitspreken: Gezegend is de Heer.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

479903 bezoekers sinds 07-06-2010