Gij heerst over alles
19-02-2014 door Dr. K.D. Goverts“…want in Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen” {Kol.1:16}.
Paulus schrijft in de Kolossenzen brief over ‘de overheden (archai) en heerschappijen (exousiai)’ Het woord archai wordt vaak vertaald met overheden of heersers, heerschappijen. Dat woord kan echter ook betekenen principes. Archè is begin, beginsel. Het gaat om alles wat op de een of andere manier principe is van deze wereld, beginsel van wat daar gebeurt. Ook het woord dunameis (krachten) wordt in dit verband gebruikt.Exousiai betekent eigenlijk autoriteiten. Exousia betekent gezag, bevoegdheid, gezagsdragers. Hier wordt als het ware heel het ministerium genoemd, al die leidinggevenden, ministers, regeerders, regenten, engelen, hoogten, diepten. Zo worden ze ook in allerlei teksten aangeduid. David prijst God dat Hij de Regeerder is over al die principes.
“Want rijkdom en eer komen van U, en Gij heerst over alles; in uw hand is sterkte en kracht, en Gij hebt het in uw macht een ieder groot en sterk te maken” {1 Kron.29:12}.
In de Septuagint staat: Archoon pasès tès archès (Hij heerst over alle principes). Hij is de heerser over alle heerschappij, Hij is Degene die alle principes in zijn hand heeft. God staat boven al die principes. Hij staat er ook vóór, Hij gaat er aan vooraf. Voordat er enig principe was, was God het allereerste principe. Hij is het oerbegin, het oerbeginsel. Hij is er eerder, Hij heeft de oudste rechten, Hij heeft de allereerste aanspraak. Nog vóórdat er enig woord was of enige stem, was Hij daar. Hij is de dirigent die op het podium staat, nog voordat het koor daar komt, nog voordat het orkest zich gaat opstellen. Hij staat daar om alles te inaugureren, om alles tot aanzijn te brengen.
Het woord Archoon is in het Nederlands niet goed weer te geven omdat er zowel in besloten ligt dat Hij heerst over alle principes als dat Hij het begin is van alle principes (beginselen). Er zitten dus twee kanten aan: Hij is het ‘begin van alle begin’ en Hij is de ‘heerser van alle heerschappijen’. Het is goed om die twee aspecten erin te beluisteren. Dat komt prachtig tot uiting in de naam ‘Heer der heerscharen’. In de Septuagint wordt dat vaak vertaald met ‘Heer van de machten, van de dunamio, Heer van de krachten.