Genesis ~ Er zij Licht

23-12-2014 door Joop Neven

Als je het boek Genesis leest, dan is het opvallend en merkwaardig, dat je reeds in de eerste 11 hoofdstukken er ongeveer zo’n zeven keer spra­ke is van een ondergang. De eerste ondergang is dat de mens uit het para­dijs wordt verdreven. De tweede ondergang is dat Kaïn wordt ver­ban­nen. De derde ondergang lezen we aan het eind van Genesis 4, de gene­ratie (degeneratie) van de enosj. De vierde ondergang is de zondvloed. De vijfde ondergang is de toren van Babel. Vervolgens in Genesis 19 de ondergang van Sodom en Go­morra. Dan zien we dus een heel aantal gebeurtenissen waarvan je zou den­ken: het is een aflopende zaak. Is dit nu het verhaal van God?

En dat alles gebeurt in het boek Genesis, het boek van de wording. In het boek van de wording wordt een zesvoudige ondergang verteld. Al die keren waarvan je zegt: nu gaat de zaak ten onder, worden omsloten door de wording. God omvat met zijn wordingsverhaal alles wat daar ten onder gaat en wat afgebroken wordt. Al die mislukkingen en al die debâcles worden omsloten door de God die zegt: maar Ik ga scheppen en jullie gaan ‘worden’. Er komt een Genesis. Er komt een geboorte. Er komt een verwekking.

Er zij licht! Dat zijn de eerste woorden van het boek Genesis. En het boek Genesis eindigt zo ongeveer met de drie laatste woorden van Jakob: Op uw bevrijding wacht ik, HERE.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

529802 bezoekers sinds 07-06-2010