Erfzonde

20-05-2010 door Joop Neven

Er bestaat geen erfzonde en geen erfschuld. Je wordt niet van alles toegerekend, waaraan je part noch deel hebt. Volgens de dogmatiek was een kind al verdoemd bij zijn geboorte vanwege de schuld van Adam.

In het doopformulier komt dat sterk naar voren, daar staat:”onze kinderen zijn in Adam de verdoemenis deelachtig”. Vanaf het moment, dat ze ter wereld kwamen zouden ze dan al onder een vloek liggen. Dit is toch wel een rampzalige uitleg, want op die manier is de mens het slachtoffer van een lot, dat je door de schuld van anderen is opgelegd. Een mens is niet schuldig, omdat hij mens is. Dat zou wel heel onbarmhartig zijn van God. Dan zou God mensen maken, en ze vervolgens verwijten dat ze mens zijn.

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010