Erfzonde

20-05-2010 door Joop Neven

Er bestaat geen erfzonde en geen erfschuld. Je wordt niet van alles toegerekend, waaraan je part noch deel hebt. Volgens de dogmatiek was een kind al verdoemd bij zijn geboorte vanwege de schuld van Adam.

In het doopformulier komt dat sterk naar voren, daar staat:”onze kinderen zijn in Adam de verdoemenis deelachtig”. Vanaf het moment, dat ze ter wereld kwamen zouden ze dan al onder een vloek liggen. Dit is toch wel een rampzalige uitleg, want op die manier is de mens het slachtoffer van een lot, dat je door de schuld van anderen is opgelegd. Een mens is niet schuldig, omdat hij mens is. Dat zou wel heel onbarmhartig zijn van God. Dan zou God mensen maken, en ze vervolgens verwijten dat ze mens zijn.

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

509280 bezoekers sinds 07-06-2010