Er bestaat geen erfzonde

24-10-2011 door Joop Neven

Er bestaat geen erfzonde. Je wordt niet van alles toegerekend, waaraan je part noch deel hebt. Er bestaat geen erfzonde, geen erfschuld en geen erfsmet. Vol­gens die oude dogmatiek was een kind dus al verdoemd bij zijn geboorte van­wege de schuld van Adam. In dat oude doopformulier kwam dat dan naar voren: ‘Onze kinderen zijn in Adam de verdoemenis deelachtig’.

Vanaf het moment, dat ze ter wereld kwamen zouden ze dan al onder een vloek liggen. Dit is toch wel een rampzalige uitleg, want op die manier is de mens het mach­teloze slachtoffer van een lot, dat je door de schuld van anderen is opgelegd. Een mens is niet schuldig, omdat hij mens is. Dat zou toch ook wel heel onbarmhartig zijn van God. Dan zou God men­sen maken, en ze vervol­gens verwijten dat ze mensen zijn. Dat is in feite ook het inconsequente van het Calvinisme: eerst zegt men: je bent geboren als zondaar en vervolgens wordt jou dat aangerekend. In feite kun je iemand nooit schuldig verklaren om iets waarmee hij geboren is.

2 comments on “Er bestaat geen erfzonde”


 1. Gijs van Brummelen says:

  L.S
  Het is verbijsterend hoe over een Machteloze God gesproken wordt in de column.
  De Schepper van hemel en aarde Die liefde is en eeuwige liefde heeft voor de mensenwereld zou aan Zijn eigen liefde onderworpen zijn. Machteloos en willoos voortgedreven worden door Zichzelf. Hoe dwaas kun je denken en schrijven?


 2. nick says:

  Goed artikel en helemaal mee eens.
  God is geen liefde,sterker,god bestaat niet.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

559126 bezoekers sinds 07-06-2010