Deze eeuw en de komende eeuw

07-01-2014 door Joop Neven

De ‘olam hazèh en de ‘olam ha-ba

Je hebt de ‘olam hazèh en je hebt de ‘olam ha-ba. Je hebt ‘deze eeuw’ en je hebt de ‘komende eeuw’. Paulus heeft die woorden opgepakt en zegt bij­voorbeeld: “Om ons te trekken uit de tegenwoordige boze wereld”{Gal.1:4}. Letterlijk: “De tegenwoordige boze eeuw”. Dat is dus: ‘olam hazèh.

“En deel gekregen hebben aan de Heilige Geest……en de krachten der toe­­ko­men­de eeuw gesmaakt hebben” {Hebr.6:4}. Daar heb je dus de ‘olim ha-ba. Je hebt dus deze eeuw en je hebt de toekomende eeuw. Dat kom je ook tel­kens weer tegen in de brieven van de apostelen. Blijk­baar komen die twee soorten eeuwen in een bepaalde zin tegelijk voor. Want deze eeuw die is er nog, terwijl die toekomende eeuw al bezig is binnen te dringen. Die is al aan het penetreren. Die is bezig om deze eeuw weg te schuiven, de huidige kwade eeuw. Die ko­men­de eeuw heeft onze kwade eeuw al geïnfiltreerd. Voor Paulus ligt het kwaad niet in de wereld, maar de wereld ligt in het kwaad.Je zou kunnen zeg­gen: de toekomende eeuw, is al ondergronds aan de gang.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010