De rabbijnse Messias-verwachting

26-03-2012 door Joop Neven

In de rabbijnse overlevering wordt de Messias óf ‘Zoon van David’ ge­noemd, óf ‘Zoon van Jozef’.

Zoon van David heeft meer te maken met de Hersteller,

Zoon van­ Jozef heeft meer te maken met het lijden.

Een rabbijnse overlevering zegt: “De Messias zal te horen krijgen, dat Hij­ onder een ijzeren juk gebukt zal gaan van­we­ge de zonden der men­sen”.

Waarop de Messias zegt: “Heer der Wereld, met blijdschap in­ mijn ziel en vreugde in mijn hart neem Ik het op Mij. Maar op één voor­waarde: dat niemand uit Israël te gronde zal gaan. En dat niet­ al­leen zij, die nu leven in mijn dagen worden gered, maar ook zij,­ die verborgen zijn in het stof vanaf de dagen van Adam tot nu. En niet alleen zij, maar ook de misgeboorten. En dat zij niet alleen worden ge­red in mijn dagen, maar ook allen die U in ge­dach­ten had om te scheppen”.

In de Joodse overlevering heeft men dus wel degelijk weet gehad van de­ lijdende Messias. Hij wordt dan De Zoon van Jozef of De Zoon van Efraïm genoemd. Hier wordt Hij dus aangesproken als Zoon van David.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

478418 bezoekers sinds 07-06-2010