De rabbijnse Messias-verwachting

26-03-2012 door Joop Neven

In de rabbijnse overlevering wordt de Messias óf ‘Zoon van David’ ge­noemd, óf ‘Zoon van Jozef’.

Zoon van David heeft meer te maken met de Hersteller,

Zoon van­ Jozef heeft meer te maken met het lijden.

Een rabbijnse overlevering zegt: “De Messias zal te horen krijgen, dat Hij­ onder een ijzeren juk gebukt zal gaan van­we­ge de zonden der men­sen”.

Waarop de Messias zegt: “Heer der Wereld, met blijdschap in­ mijn ziel en vreugde in mijn hart neem Ik het op Mij. Maar op één voor­waarde: dat niemand uit Israël te gronde zal gaan. En dat niet­ al­leen zij, die nu leven in mijn dagen worden gered, maar ook zij,­ die verborgen zijn in het stof vanaf de dagen van Adam tot nu. En niet alleen zij, maar ook de misgeboorten. En dat zij niet alleen worden ge­red in mijn dagen, maar ook allen die U in ge­dach­ten had om te scheppen”.

In de Joodse overlevering heeft men dus wel degelijk weet gehad van de­ lijdende Messias. Hij wordt dan De Zoon van Jozef of De Zoon van Efraïm genoemd. Hier wordt Hij dus aangesproken als Zoon van David.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

518670 bezoekers sinds 07-06-2010