De Joden, boodschappers van het Evangelie

28-09-2010 door Joop Neven

“Zij zijn naar het evangelie vijanden om uwentwil, naar de verkiezing zijn zij geliefde om der vaderen wil. Want de genadegaven en de roeping Gods zijn onberouwelijk” {Rom.11 vrs 28-29}.

Paulus is in dit gedeelte bezig de heiden – christenen te doordringen van wat God met de Joden wil. Wat zien wij van de Joden? Vijandschap tegen het Evangelie. Het is vijandschap om uwentwil: zij is verwekt door de ontferming van God over de heidenen. Dat God zich over ons wil ontfermen, heeft het verzet gewekt van Israël. Maar zo zal het niet blijven. “Want”, schrijft Paulus, “onberouwelijk zijn de genadegaven en de roeping Gods”. Israël is door God geroepen om onder de volkeren de daden Gods bekend te maken, om zijn wonderen te vertellen {Ps.9 vrs12; 96vrs3; 105vrs2}. Als de roeping van God onberouwelijk is, dan is daarmee gezegd dan Israël die roeping éénmaal zal uitvoeren! Israël zal ontferming vinden. Evenals de heidenchristenen ongehoorzaam waren en nu ontferming gevonden hebben, zo zal het gaan met Israël, ook zij zullen als ongehoorzame ontferming vinden. De heidenen hebben hun rijkdom te danken aan Israëls ongehoorzaamheid.

Niets te klagen dus.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

563671 bezoekers sinds 07-06-2010