De hoofdman verheerlijkt God

14-06-2013 door Dr. K.D. Goverts

«Toen de hoofdman zag, wat er geschiedde, verheerlijkte hij God, zeg­gen­de: Inder­daad, deze mens was rechtvaardig” {Luc.23:47}.

Jezus had zojuist gezegd: “Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest”. Beeld van totale overgave van een mens aan God; de mens die zich vol­ledig teruggeeft aan God. Jezus wordt daar de mens, die zich he­le­maal teruggeeft aan de Vader. Het Evangelie begon met: God geeft zijn heerlijkheid aan de mens. En dan eindigt het Evangelie met het verheerlijken van God door een mens. En dat gebeurt notabene door een heiden­se soldaat. De hoofd­man ziet in het zicht­ba­re slechts een totaal ontluisterd mens, maar hij gaat God verheerlijken. Die heidense hoofdman komt in de we­der­kerigheid te staan. Die hoofdman geeft God de heerlijkheid terug. Dan kan God zeggen: het doel is bereikt. De cirkel is rond.

Heerlijkheid zou je ook weer kunnen geven met waardigheid. God geeft waardigheid aan de mens en de mens mag waardig­heid geven aan God; de mens mag God in zijn waardigheid er­kennen. Zo zie je het gesprek tussen God en mens. Dat is een heel wezenlijk ken­merk van God: Hij is de God van het gesprek, Hij is de God van de wederke­righeid. Hij zal niet rusten voordat het Woord van Hem beantwoord is, voor­dat het gesprek helemaal uit de verf gaat komen.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

545087 bezoekers sinds 07-06-2010