De grondgedachte van de Schrift

26-04-2012 door Dr. K.D. Goverts

Het Bijbels denken kent geen privĆ©bezit. Het erfdeel, dat je ontvangen hebt, is het perceel dat jou toegewezen is. Daar mag je werken. Elke zoon van IsraĆ«l krijgt een bepaald gebied, een erfdeel. Daarin mag hij zijn roeping als rechtvaardige realiseren. Dat land dat die ā€œzoon van IsraĆ«lā€krijgt, is dus zijn oefenterrein. Want: ā€œElke zoon van IsraĆ«l vertegenwoordigt heel IsraĆ«lā€. Elk erfdeel vertegenwoordigt heet KanaƤn. En KanaƤn vertegenwoordigt weer heel de aarde.

Daaruit volgt dan ook: als God nu aan ieder zijn erfdeel geeft, dan is er dus voor niemand reden om het erfdeel van zijn naaste te begeren. Mijn erfdeel vertegenwoordigt immers heel KanaƤn! En KanaƤn vertegenwoordigt weer heel de aarde. Als mijn erfdeel nou heel KanaƤn vertegenwoordigt en jouw erfdeel ook heel KanaƤn vertegenwoordigt, hoef ik toch niet te begeren wat jij hebt! In elk deel is immers het geheel aanwezig.

Een grondgedachte in de Schrift is dan ook: heb respect voor de erfenis van een ander. Op die manier wordt dus zichtbaar, dat de aarde van God is.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij ā€œDe Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010