De belofte baant de weg

09-10-2011 door Joop Neven

In het Frans is belofte: promesse. En dat betekent letterlijk datgene wat voor­­uit gestuurd wordt. Als God dus een belofte doet, stuurt Hij iets voor­uit. En jij mag volgen, jij mag dus achter die belofte aan gaan. Die belofte baant dus de weg, die jij mag gaan. Het volk Israël liep ook door de woestijn achter die belofte aan. Zolang ze maar achter die belofte aan liepen, ging het goed. Het He­breeuws heeft eigenlijk geen woord voor belofte. Men zegt dan: ‘het goede woord’. Zolang Abraham achter die belofte aanliep, werd hij ook niet moe. Die be­lof­te ging voor Abraham uit, dat was zijn voorloper. Jezus gaat ook voor ons uit, Hij is onze Voorloper. En als je achter Jezus aangaat, is Jezus jouw Belofte. Dan is de belofte, dat je op Hem gaat lijken.

Want niet door de wet had Abraham of zijn nageslacht de belofte, dat hij een erf­ge­naam der WERELD zou zijn, maar door gerechtigheid des geloofs. – Rom.4:13

Dat zijn ook weer van die basis-principes, waar je gemakkelijk overheen leest. Als je naar deze wereld kijkt, kun je dat op twee manieren doen. Je kunt heel negatief praten over deze wereld; het gaat niet zo best met al die vol­ke­ren, de mentaliteit holt toch wel achteruit. Je kunt de krant gaan lezen en ach en wee roepen. Je kunt kijken naar al die re­portages op de TV, waar je toch ook niet zo blij van wordt; oorlogen en ge­ruch­ten van oorlogen. Maar je kunt ook met andere ogen naar deze wereld kijken. Je moet je dan bewust worden vanuit Romeinen 4:13, dat heel deze wereld, al die volkeren – al weten ze het nog niet – niet zomaar zijn overgeleverd aan de ondergang, maar dat ze een erfgenaam hebben.

Abraham is de erfgenaam van de wereld; dat is Romeinen 4.

Jezus is de erfgenaam van alle dingen, dat is Hebreeën 1.

Dus we zien ernaar uit, en dat is dan ook onze toekomstver­wachting, dat Hij de erfenis zal ontvangen. Alle volken zijn de erfenis van Hem. Heel de­ze we­reld, met alles wat daar groeit en leeft, alles wat komt en gaat, heel de­ze schep­ping, is erfenis van Hem.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

518687 bezoekers sinds 07-06-2010