De beker van rechtvaardiging van Pythagoras

26-08-2014 door Joop Neven

Tijdens onze vakantie verbleven wij enige tijd op het Griekse eiland Samos. Het eiland waar de wiskundige en filosoof Pythagoras geboren is. Wij logeerde net buiten het prachtige havenstadje Pythagorion. Tevens hebben we vanuit Samos het prachtige Efeze in Turkije bezocht.

Efeze

Tijdens indrukwekkend excursie naar Efeze, werden we terug geworpen in de tijd, tegelijk deed het ons beseffen dat de wereld om ons heen veranderd is, maar de mens in wezen niet. Ook in die tijd waren de wreedheden niet van de lucht, gezien de activiteiten die in het amfitheater werden uitgevoerd. Ook in die tijd was handel drijven een lucratieve bezigheid, en was de hebzucht  aanwezig. Hoe groot de omvang van de productieve en handel in devotionalia en souvenirs was, valt op te maken uit de Bijbel. In Handelingen 19 vers 23-40 wordt beschreven dat de zilversmid Demetrius uit angst zijn inkomsten te verliezen in Efeze een samenzwering op touw zette toen Paulus het een en ander aan de kaak stelde.

De beker der gerechtigheid In de reisgids stond het dorpje Koumaradéi vermeld, een klein bergdorpje, dat hoog boven de zuidkust ligt. De berghellingen zijn begroeid met laag struikgewas en bestippeld met prachtige oude kleine huisjes. Er zijn verschillende winkels en taverna,s, en je kunt het bezoek afsluiten met de bezichtiging van een klooster. Na een wandeling, vonden we een panoramaterras waar we de uitwendige mens te konden versterken. Nog voordat we iets konden bestellen, kregen we een aarde beker met heerlijk koel water aangeboden, zonder enige verplichting. Verkwikt gingen we weer op pad. We bezochten een leuk winkeltje en werden aan gesproken door een 12 jarig meisje, die ons op een ontroerende wijze de ” beker der rechtvaardiging” van de Pythagoras begon uit te leggen. “De beker der rechtvaardigheid is een uitvinding die wordt toegeschreven aan Pythagoras. Het irriteerde hem dat zijn leerlingen tijdens zijn lessen teveel wijn dronken. Ze kwamen wel eens binnen met bekers die tot de rand toe gevuld waren met wijn. Daar werden zij iets te vrolijk van. Binnenin de beker die Pythagoras bedacht, staat een streepje. Als een student de beker met wijn vulde tot aan het streepje, was er niets aan de hand. Werd de beker te vol gegoten dan liep deze door een gat aan de onderkant helemaal leeg. Hierbij werd gebruik gemaakt van de wet van de communicerende vaten. Met deze beker wilde de wiskundige gulzige mensen op hun nummer zetten”. Toen  ze uitgesproken was, keek ze ons indringend en vragend aan alsof ze zeggen wilde; “heb je deze gedachte begrepen?” Zelf bracht ze de gedacht direct in praktijk. Want, toen ik vroeg of ze een exemplaar van deze beker met de afbeelding van Pythagoras verkocht, keek ze ” haar” winkeltje rond en moest met enige teleurstelling ontkennend antwoorden. Maar al snel klaarde haar gezicht op, en verwees ze ons naar de winkel even verder op. De hebzucht was niet op haar van toepassing, haar beker stoomde niet leeg vanwege “meer is niet genoeg”. Ze had genoeg aan de inhoud tot aan het streepje binnen in de beker. Onze tocht ging weer verder, de uitwendige mens versterkt door het heerlijke koele water dat ons aangeboden werd door de vriendelijke ober, en de inwendige mens gevoed door deze schitterende gedachte van Pythagoras vertelt door een 12 jarige meisje in een klein bergdorpje op Samos.

Kijkend naar de wereld om ons heen, met de ongebreidelde wreedheden van ISIS, met het machtsspel van meneer Poetin, met het financiële gewin wat nog steeds welig tiert, heb ik weer hoop gekregen door een 12 jarig meisje, die de “beker van rechtvaardiging” weer heeft doorgegeven. Hoop gekregen, dat er in de toekomst altijd 12 jarige meisjes en jongens zijn die deze filosofie onbevangen vertellen, zodat het nooit verloren gaat. Hoop gekregen dat het kwaad nooit het laatste woord heeft, en zal hebben. Dankzij onze 12 jarige verhalenvertelster. De wereld in de tijd van Efeze en de wereld van 2014 is groot, maar tegelijkertijd ook weer niet. Beide tijdperken hebben de beker der rechtvaardiging als voorbeeld nodig. Beide tijdperken kunnen niet zonder 12 jarige juweeltjes die doorgeven wat in het verleden geleerd is. En dat gebeurde wat ons betreft op een ontroerende wijze, door een 12 jarige “Griekse godin”. De “beker der rechtvaardiging” van de  filosoof Pythagoras, is wat mij betreft een prachtige heen wijzing naar DE Rechtvaardige, die geen hebzucht gekend heeft.

U begrijpt wel, we hebben een prachtige vakantie gehad

 

1 comment on “De beker van rechtvaardiging van Pythagoras”

  1. Wat prachtig geschreven. Ook ik heb deze reis gemaakt in 1997 en de beker van Pythagoras is mee naar huis gegaan. Ook Efeze heb ik toen bezocht, de restanten van de bibliotheek vond ik erg indrukwekkend.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

549847 bezoekers sinds 07-06-2010