De aarde is van God

20-05-2014 door Joop Neven

“En er was geen mens om de aardbodem te bewerken” {Gen. 2:5b}.

Eigenlijk staat er te dienen.Datzelfde woord kom je ook weer tegen in Genesis 2:15, waar de mens de opdracht krijgt de hof te bewerken. “En de Here God nam de mens en plaatste hem in de hof van Eden om die te bewerken {dienen} en te bewaren” {Gen.2:15}.Daar staat ook weer dienen. Zit hier de invloed achter van een bepaald denken, waardoor je die­nen gaat vertalen met bewerken? In de loop der eeuwen heeft de mens de aarde best willen bewerken, maar de aarde díenen, dat hebben we nooit ge­wild. We willen wel graag de aarde bewerken en alles eruit halen wat er in zit en graaien naar wat er maar te halen valt. Dat is de pijn, de tragiek van de mens van vandaag. We willen alles hebben. De bodemschatten en alles wat de aarde maar kan op­bren­gen: de energie, de gasbel, denk maar aan de problemen met onze gasbel in Groningen, de mensen kunnen niet meer veilig wonen vanwege de jarenlange gaswinning, maar toch doorgaan met de gaswinning, want “meer is niet genoeg”. We dachten dat de aar­de van óns was. Maar de aarde is niet van ons, dat is ook een stukje bij­bels denken. De aarde is niet van ons en dat is ze ook nooit geweest. De aarde is van God.

het Beloofde land

Het Beloofde Land was ook niet van Israël. Dat is het ook nooit geweest. “Want het land is van Mij, en gij zijt vreemdelingen en bijwoners bij Mij” {Lev. 25:2}. Het land is nooit in het bezit van Israël geweest. Het He­breeuws heeft ook eigenlijk geen woord voor bezit. Bezit (hebben) is ook eigenlijk hele­maal geen bijbelse gedachte. Het Hebreeuws heeft eigenlijk ook niet eens een woord voor hebben. “Eigendom is diefstal”, heeft iemand eens gezegd en deze uitspraak zit er niet zo ver naast. Het gaat om het zijn en niet om het hebben. Zodra je gaat denken vanuit het hebben, krijg je de problemen.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

536821 bezoekers sinds 07-06-2010