Ben-Omi

10-08-2010 door Joop Neven

“En toen haar het leven ontvlood- want zij stierf – noemde zij hem Ben-Omi, maar zijn vader noemde hem Benjamin.{Gen.35 vers 18}.

Deze tekst in de St.V lijkt te suggereren dat de ziel van Rachel het lichaam verliet bij de dood. Voorstanders van de onsterfelijke ziel, die na de dood zonder lichaam zou voortleven, zien in deze tekst het sterke bewijs. Wat bij Rachel ontvlood was “nephesj”, haar leven. Natuurlijk kunnen wij ons afvragen, waarom Mozes niet schreef dat Rachel de geest gaf, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijzondere omstandigheden waaronder zij stierf, zie vers 16 en 17. De ziel vertegenwoordigd “het leven” in het bloed, dan is duidelijk dat de uitdrukking “ haar ziel “ {haar leven} ontvlood, erop duidt dat Rachel bij het baren zoveel bloed verloor, waardoor letterlijk het leven {bloed} haar ontvlood.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

563935 bezoekers sinds 07-06-2010