Ben-Omi

10-08-2010 door Joop Neven

“En toen haar het leven ontvlood- want zij stierf – noemde zij hem Ben-Omi, maar zijn vader noemde hem Benjamin.{Gen.35 vers 18}.

Deze tekst in de St.V lijkt te suggereren dat de ziel van Rachel het lichaam verliet bij de dood. Voorstanders van de onsterfelijke ziel, die na de dood zonder lichaam zou voortleven, zien in deze tekst het sterke bewijs. Wat bij Rachel ontvlood was “nephesj”, haar leven. Natuurlijk kunnen wij ons afvragen, waarom Mozes niet schreef dat Rachel de geest gaf, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijzondere omstandigheden waaronder zij stierf, zie vers 16 en 17. De ziel vertegenwoordigd “het leven” in het bloed, dan is duidelijk dat de uitdrukking “ haar ziel “ {haar leven} ontvlood, erop duidt dat Rachel bij het baren zoveel bloed verloor, waardoor letterlijk het leven {bloed} haar ontvlood.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

478418 bezoekers sinds 07-06-2010