Anokhi

01-02-2018 door Dr. K.D. Goverts

Het getal van het Hebreeuwse woord anokhi (= ik ben) is 81. In Hoog­lied zien we die negentallen: 9 x 9 = 81. Anokhi is ook het woord, waar­mee de Tien Woorden bij de Sinai beginnen. De Jood­se over­levering zegt: het woord anokhi omvat alle heilige namen.

V­er­gelijk daarmee ook het Johannes-Evangelie, waarin Jezus zegt:, “­Ik ben de wijnstok, het brood, het leven, de deur, de opstanding, de goede her­der”. Dat woord duidt ook de heilige Naam aan, de Naam van God: Ik ben, de naam die de hoogste troon aanduidt. De volle maan is hiervan het beeld. De vol­­le maan is het beeld van de troon, van de heerschappij van God. Het licht vermengt zich dan met het licht van de troon zelf. Een citaat zegt: in de tijd van Salomo was de maan vol, en boven  Hoog­lied staat ook: ‘Het Lied van Salomo’. De tijd van Salomo was dus de tijd van de totale sjalom. Dan is de troon van God op aarde en is er geen weerstand of tegenstand meer.

 

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

533080 bezoekers sinds 07-06-2010