Alle dingen zijn in Hem geschapen

14-02-2014 door Joop Neven

Hij is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene van de ganse schep­ping, want in Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aar­de zijn…..”  {Kol.1:15,16a}. Een prachtige tekst, waar alles op z’n plaats valt. De Kolossenzen brief spreekt over het Leven dat in God Zelf is.

Scheppen – wonen

Hier staat het woord ktidzoo dat meestal vertaald wordt met scheppen, maar oorspronkelijk betekent: wonen, bewoonbaar maken of bewoond ma­­­ken, stichten, bouwen en vandaaruit dan ook scheppen. “Alle dingen zijn in Hem geschapen’ heeft er dus ook mee te maken dat ‘alle dingen in Hem zijn gaan wonen”. Heel de schepping woont in Hem, wordt door Hem omvat en omsloten. Dat geeft dan ook ontspanning, om­dat je mag weten, dat waar je ook gaat, in welke uithoek je ook komt, je daar al­tijd bent in en met Hem. Daar valt niets buiten. Dat is dat innerlijke we­ten en innerlijk besef, dat is die kennis waar het in de Kolossenzen brief om draait.

“Hij is vóór alles uit en alle dingen hebben hun bestaan (eigenlijk: samen­hang) in Hem”. Hij is vóór alle dingen. Hij is degene die het al vergadert en het al verbindt. Hij brengt de sa­men­­­­hang. Dat is het evangelie van de waarheid.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

486369 bezoekers sinds 07-06-2010